Over ons

60 jaar Plastiform

Foto’s uit het archief van medewerker Herman Boezelman. Zijn vader was één van de eerste werknemers van Sam van Rooijen
Previous slide
Next slide
Foto’s uit het archief van Peter Berendsen. De bouw van het huidige pand aan de Nieuwelandstraat in Ommen
Previous slide
Next slide

De geschiedenis van Plastiform door Peter Berendsen, eigenaar van Plastiform van 1992 tot en met 2018

Na in 1960 gewerkt te hebben bij Thermopal in Weert, het latere Trespa, besluit Sam van Rooijen om zelf het HPL te gaan verwerken. De liefde bracht hem in Vilsteren waar hij ruimte kon huren en het HPL ging verzagen en verlijmen op verschillende ondergronden. Het 1,2 tot 2mm dikke materiaal was erg hard en breekbaar en werd in de volksmond “hard plastic” genoemd. In 1961 werd Plastiform opgericht en begon in Ommen (Wolfskuil) met het produceren van o.a. vensterbanken voor de woningbouw. De meeste vensterbanken maar later ook tafelbladen werden afgewerkt met een Formica grijs-linnen decor.

De kwaliteit van het HPL werd steeds beter en de toepassingen diverser onder invloed van Amerika. Ook Plastiform groeide mee door het aanschaffen van industriële machines zoals zagen, persen en een kantenverlijmer.

Door het toepassen van een beukenhouten lijst tussen het boven en onder HPL ontstond de sandwich vorm. Dit sterke beuken sandwich blad werd een succes bij  de schoolmeubelen.  Maar er was ook vraag naar houten bladen en Van Rooijen bedacht fineerbladen met een palissan rand voor de rotan meubelen.

Begin 1992 benaderde ik Sam van Rooijen, hij was toen 66 jaar, of hij zijn productie met 7 medewerkers wilde verkopen. Na enkele gesprekken kwam de deal in mei tot stand en leerde Sam tot december mij de kneepjes van het productie vak. Ik had ruim tien jaar ervaring opgedaan als medewerker van Duropal Nederland en kende daardoor de interieurwereld in heel Nederland. Tijdens de bouwvakantie werden de machines verhuisd naar het gehuurde pand aan de Strangeweg op het industrieterrein van Ommen. Plastiform was hoofdzakelijk toeleverancier geworden van de schoolmeubel- en rotan-industrie. Ik ben begonnen met het benaderen van projectinrichters waardoor er een grotere spreiding van afnemers ontstond. Door de project architecten kwam er ook vraag naar andere materialen zoals marmoleum en acryl. Het Nederlandse interieur werd steeds diverser en de HPL aanbieders / merken omvangrijker. In de zomer van 1997 begon de nieuwbouw en eind december konden wij verhuizen naar ons nieuwe fabriekspand aan de Nieuwelandstraat. In 2019 heb ik Plastiform Ommen b.v. verkocht aan de Den Bezemer Group die het bedrijf op dezelfde plek met nieuw elan leidt.

Peter Berendsen   

 

Plastiform

Sinds 1961

Plastiform is sinds 1961 fabrikant van tafelbladen, bureaubladen, baliebladen en overige panelen voor de meubelindustrie en interieurbouw.

De meeste bladen die wij produceren hebben een toplaag van HPL (High Pressure Laminate).

In de jaren 60 werd HPL vaak aangeduid met plastic: vandaar onze naam:  Plasti-c op form-aat. Een hele gekke naam eigenlijk, want HPL is een papier-product. Het laminaat wordt opgebouwd uit lagen papier die samen met verschillende harsen onder hoge druk tot een compacte plaat worden geperst. Verkrijgbaar in diktes van 0,5mm tot wel 18mm dikte. De meest gangbare dikte die door ons verwerkt wordt is 0,8mm

Maar naast HPL verwerken wij vele andere materialen. Zoals gemelamineerd spaanplaat en Forbo furniture linoleum oftewel Desktop.

- Dat is Plastiform! -

over plastiform

Functionaliteit en vormgeving staan centraal in de wijze waarop Plastiform meedenkt met onder andere de meubelindustrie, interieurbouwers, architecten en ontwerpers. Plastiform vertaalt jouw wensen graag op maat.

SINDS 1961

overzicht fabriekshal
pand_nieuwelandstraat

Waar komen onze bladen o.a. terecht?

Onderwijs

Kinderopvang, BSO, basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaarberoeps onderwijs, hoger onderwijs, universiteiten, huiswerkcentra, clubhuizen, verenigingen

Horeca en Leisure

hotel, restaurant, café, bar, club. discotheek, soos, clubhuis, vereniging, vakantiepark, cruiseschip, attractiepark, congrescentrum

Kantoren

Van flexwerkplek tot directie meubilair en van één enkel maatwerkblad tot series van 1000+: geen probleem voor onze fabriek

Gezondheidszorg

Zorginstellingen, fysiotherapiepraktijken, huisartspraktijken, tandartspraktijken, apotheken

Brands

Voor diverse meubelmerken die actief zijn in de consumentenmarkt produceren wij verschillende soorten maatwerk bladen. Deze kunnen wij eventueel per stuk verpakken zodat deze gelijk door kunnen naar de eindklant.

Ruime materiaalkeuze voor  bladen en panelen